Welcome to the World of QuickySolutions
Home » » Karnataka Assistant Teacher Educational Psychology solved question paper

Karnataka Assistant Teacher Educational Psychology solved question paper

Assistant Teacher Karnataka Educational Psychology solved model question paper (Objective type)





1. The knowledge of educational psychology is important for a classroom teacher in 

a) maintaining discipline in the class 
b) in controlling behavior of children 
c) understanding the individual difference 
d) increasing the result 


ANSWER

Ans: c) understanding the individual difference 

02. A child regularly comes late to your class. Which of these methods you use to identify the cause and solve problem? 

a) observation 
b) case study 
c) experimental method 
d) psycho analysis 


ANSWER

Ans: b) Case study 

03. A child has the concept of natural laws almost fully developed. This marks 

a) infancy
b) pre childhood 
c) post childhood 
d) adolescence 


ANSWER

Ans: c) Post childhood 

04. One of the important features of intellectual development during early childhood is 

a) capacity to think critically 
b) learning fundamental operations of mathematics 
c) involvement in imaginary activities 
d) formation of concepts 


ANSWER

Ans: d) Formation of Concepts 

05. A child learns to control its emotional expressions in social situations by the end of 

a) pre - childhood 
b) post – childhood 
c) adolescence 
d) Adulthood 


ANSWER

Ans: b) Post Childhood 

06. An example for sensory motor learning is – a child 

a) learning to eat 
b) learning to solve problems 
c) learning due to fear of punishment 
d) learning on own interest 


ANSWER

Ans: a) Learning to eat 

07. You want the children to learn efficiently. Then the learning task should be 

a) rewarding to the learner 
b) interesting to the learner 
c) according to learner’s maturity level 
d) stimulating to the learner’s capacity 

ANSWER

Ans: c) According to learner's maturity level


08. The fundamental property of learning in all organisms is 

a) responding to a situation 
b) acquiring perceptual skill 
c) promoting physical maturation 
d) modifying stimulus response relations 


ANSWER

Ans: d) Modifying stimulus response relations 

09. An intelligent child faces a new situation. His previous experiences do not help him in learning. Which of the following methods he uses for learning? 

a) Imitation and insight 
b) trial and error 
c) insight and conditioning 
d) conditioning and imitation 


ANSWER

Ans: b) Trial and error 

10. Which of these is correct with regard to ‘perception’? Perception is a 

a) sensory process 
b) nervous mechanism 
c) sensory stimulation 
d) interpretation of sensory experiences 


ANSWER

Ans: d) Interpretation of sensory experiances 

11. Children learn new words for specific objects mostly by 

a) conditioning 
b) imitation 
c) insight 
d) trial and error 


ANSWER

Ans: a) Conditioning 

12. A child remembers events essentially well. This is possible due to 

a) recall 
b recognition 
c) fixation 
d) retention 

ANSWER

Ans: d) Retention


13. A set of stimuli having common characteristics represents a 

a) concept 
b) symbol 
c) memory 
d) perception 

ANSWER

Ans: a) Concept 

14. A child is motivated to learn. This motivation results in 

a) goal – directed behavior 
b) undirected behavior 
c) excited behavior 
d) elicited behavior 


ANSWER

Ans: a) Goal - directed behavior 

15. The intelligence of individuals 

a) remains same throughout life
b) grows continually 
c) grows up to a level and decreases 
d) grows up to a level and remains constant 

ANSWER

Ans: d) Grows upto a level and remains constant 

16. The concept of mental age was introduced by 

a) Stanford and Binet 
b) Simon and Stanford 
c) Simon and Binet 
d) Binet 

ANSWER

Ans: c) Simon and Binet 

17. Which of the following behavior can be considered learning? 

a) food pallet eliciting salivation 
b) flash of light eliciting constriction of pupils 
c) flash of light eliciting salivation 
d) onion applied to nostrils eliciting tears 

ANSWER

Ans: c) Flash of light eliciting salivation 

18. In Pavlov’s experiment, the salivation of dog for food represents 

a) conditioned response
b) un conditioned response 
c) learnt response 
d) positive response 

ANSWER

Ans: b) Un conditioned response 

19. The theory of learning that has maximum impact in classroom teaching is 

a) trial and error 
b) conditioning 
c) insight 
d) pre disposition 

ANSWER

Ans: b) Conditioning 

20. An important factor of human learning is 

a) curiosity 
b) reinforcement 
c) knowledge of results 
d) level of aspirations 

ANSWER

Ans: b) Reinforcement 

21. As a common process, forgetting is due to 

a) emotional disturbances 
b) natural disturbances 
c) some negative emotions 
d) recall becoming weak due to disuse 

ANSWER

Ans: d) Recall becoming weak due to disuse

22. The term personality refers to 

a) the modes of behavior 
b) different traits possessed 
c) physical and intellectual abilities 
d) whole individual 

ANSWER

Ans: d) Whole individual 

23. Mental hygiene aims to find out the ways and means for developing 

a) total potentialities of an individual 
b) physical exercises for good health 
c) good practices of food habits 
d) system of mental care education 

ANSWER

Ans: a) total potentialities of an individual 

24. The knowledge of individual differences is important for a teacher 

a) to conduct classes well 
b) to develop good traits 
c) to bring out discipline 
d) to render guidance and counseling 

ANSWER

Ans: d) To render guidance and counseling 

25. A child blames its teacher or his capacity for failure in examination. The result of this is 

a) development of good study habit 
b) balanced emotional development 
c) dissatisfaction and mental tension 
d) protection from failure 

ANSWER

Ans: c) Dissatisfaction and mental tension. 

26. One of the causes of backwardness in learning is 

a) less IQ 
b) lack of interest in learning 
c) problem of adjustment 
d) physical reasons 

ANSWER

Ans: d) Physical Reasons 

27. Emotional disturbances and mental conflicts of backward children can be set right by 

a) medical tests and examinations 
b) readjustments in home and school 
c) special curriculum 
d) psychological guidance 

ANSWER

Ans: b) Readjustments in home and schools 

28. The knowledge of group dynamics is important, because 

a) there is strength in groups 
b) it provides an opportunity for overall development 
c) there is cohesion among members 
d) lessens individual differences 

ANSWER

Ans: b) It provides an opportunity for overall development. 

29. A technique that can be used to study the nature, structure and inter personal relations in a group is 

a) sociometry 
b) rule method 
c) observation 
d) experiment 

ANSWER

Ans: a) Sociometry 30. One of the causes for poor mental health is 

a) mothers psychological condition 
b) physiological condition of the mother 
c) defective genes inherited from parents 
d) physical disturbances of the mother 

ANSWER

Ans: a) Mothers Psychological condition.
Share this article :

0 comments:

Post a Comment

Feel free to ask here :)

 
Support : Creating Website | Free xml sitemap generator |Ping your blog, website, or RSS feed for Free
Copyright © 2012. QuickySolutions - All Rights Reserved
Template Modify by Quickysolutions Inspired QuickyNetwork
Proudly powered by Blogger

Rank Makers Join our programmes and get rank in Exams | Quicky Solutions A Unique Site for Scholars

X
Are you Awesome? Legend has it that Awesome people can and will share this post!
Karnataka Assistant Teacher Educational Psychology solved question paper